Mindful eating definition: Frågor och svar

Lästid: 5 minuter

Notis: Detta är det sista inlägget i en femdelad serie om mindfulness och mindful eating.

För att avsluta den här serien om mindfulness och mindful eating (som växte från fyra inlägg till fem, eftersom jag insåg att jag hade mycket att säga) ska jag göra ett försök att svara på några vanliga frågor som jag får om mindful eating.

Mindful eating vs. intuitive eating

Hur skiljer sig mindful eating från intuitive eating? I ett nötskal är mindful eating definitivt en del av intuitive eating, menintuitive eating går mycket längre. Om du i första hand är intresserad av att få mer njutning av att äta och öva på att ställa in dig på kroppens naturliga hunger- och mättnadssignaler kan mindful eating vara det perfekta fokuset för dig.Men om du kämpar med föreställningar om ”bra” och ”dålig” mat och/eller har en historia av kronisk bantning som du skulle vilja börja skriva om, så kommerintuitivt ätande, med tiden, att hjälpa dig att komma dit du vill komma. Vissa människor är intresserade av intuitivt ätande men känner sig inte riktigt redo för det ännu. I det fallet kan det vara ett bättre första steg att börja praktisera mindful eating.

Mindful eating and living

Bör jag utvidga mindfulness till att omfatta mer än att äta? Det finns tydliga fördelar med att äta mindfulness – och mindfulnessätande kan vara en mindfulnessövning i sig – men att medvetet utöka din mindfulnessövning bortom tallriken har ännu fler fördelar. Ju mer du praktiserar mindfulness – när du äter, tränar, mediterar och så vidare – desto starkare blir din ”mindfulness-muskel”, vilket gör det mer sannolikt att du kommer att märka när du övergår till autopilot vid tillfällen då det kan motverka din livskvalitet. (Att du till exempel kan köra en bil på autopilot är bra – vill du verkligen att varje gång du kör bil ska kännas som första gången – men att köra på autopilot när du spenderar vad som borde vara kvalitetstid med vänner och familj är inte bra.)

När du blir mer uppmärksam har du förmågan att föra dig själv tillbaka till det närvarande ögonblicket när du gör något som är meningsfullt, men dina tankar är någon annanstans. Att skapa lyckliga minnen av tider med människor vi älskar eller platser vi tycker om att besöka är beroende av att vara i nuet, inte av att återuppleva det förflutna eller projicera vad som kan hända i framtiden.Att praktisera mindfulness i ditt liv har en snöbollseffekt – varje gång du märker att ditt sinne vandrar och gör ett medvetet val att flytta din medvetenhet tillbaka till nuet, desto lättare är det att göra det nästa gång, sedan nästa, sedan nästa, sedan nästa.

Vetenskap om mindful eating

Vilken vetenskap stöder mindful eating? Som jag nämnde i det första inlägget i den här serien finns det egentligen ingen forskning som visar att mindful eating leder till viktminskning – inte för att detta hindrar kommersiella bantningsprogram från att sälja mindful eating på det sättet – fördelarna är mer subtila än så. När det specifikt gäller mat kan mindful eating bidra till att förbättra medvetenheten om hunger och mättnadssignaler samt känslomässiga tillstånd, vilket kan bidra till att minska känslomässigt ätande eller binge eating. Det kan också hjälpa dig att ge dig själv bättre näring eftersom du är inställd på kroppens behov och hur vissa livsmedel får dig att känna dig fysiskt.

Alltså, som nämnts ovan, är mindful eating ett sätt att praktisera mindfulness, och mindfulness i sig har ett bra forskningsunderlag som stöder dess fördelar, även om det fortfarande är ett ganska nytt forskningsområde och förhoppningen är att vi i framtiden kommer att få ännu bättre och starkare forskningsstudier.

Mindful eating och yoga

Hjälper yoga till med mindful eating? Jag hör den också ofta. Svaret är ja, det kan det, om du använder yogan som ett annat tillfälle att öva mindfulness. Märker du att dina tankar vandrar under Downward FacingDog? Ta det tillbaka till mattan (eller till känslan av att dina spända hamstrings slappnar av). Detta har fördelar för både kropp och själ, eftersom du kan anpassa dig efter hur din kropp känns när du gör dina yogapositioner, och du kan anpassa dig efter behov för att pressa dig själv tillräckligt mycket så att du gör framsteg, men inte så mycket att du skadar dig själv. Detta blir viktigare när vi blir äldre, eftersom det som känns som en lätt ställning en dag kan kännas mer utmanande nästa dag, och vi måste anpassa oss till det (ja, jag talar av erfarenhet!).

Mindful eating and stress

Kan mindful eating hjälpa dig att minska stress och stresstankar? Absolut, även om resultaten kan variera från person till person, från dag till dag. Eftersom mindful eating hjälper dig att ställa in dig på kroppsliga förnimmelser – inklusive förnimmelser som uppstår på grund av stress – kan det ha en direkt effekt på att minska stress, eftersom det räcker med att lägga märke till och identifiera obekväma känslor och känslor för att hjälpa till att ta bort en del av deras kraft.

Och när du har en hemsk dag och vill lugna dig lite med mat (vilket är helt normalt), hjälper mindful eating dig att fokusera på vad du behöver för att må bättre, och hjälper dig att stämma in i matupplevelsen (i stället för att stämma ut), vilket ökar oddsen för att den mat du väljer kommer att ha önskad effekt utan att det leder till obekväm överätning eller binging.

Mindful and mindless eating

Okej, jag har talat mycket om mindful eating, så vad ärmindless eating? Mindless eating är:

  • Automatiskt ta godis från kontorsförrådet varje gång du går förbi.
  • Se ner på din tomma tallrik och undra vart maten tog vägen. (Du kanske också märker att du behöver äta något annat, även om du känner dig fysiskt nöjd, eftersom du inte fick den mentala tillfredsställelsen av att äta och smaka och veta att du äter och smakar.)
  • Att vara halvvägs genom att äta något och sedan inse att det inte ens smakar bra, vilket leder till frågan: ”Öh, varför äter jag det här.”
  • Äta gratis mat bara för att den finns där och för att den är gratis, utan att tänka på om du är hungrig eller om du normalt skulle ha valt den maten på egen hand.”
  • Automatiskt gå tillbaka och ta en andra portion eftersom alla andra gör det.
  • Äta för att känna sig avtrubbad (detta går faktiskt djupare än mindless eating, även om mindlessness definitivt är en aspekt)
Varför mindful eating är viktigt

Varför är mindful eating viktigt? Med tanke på vad jag just skrev om mindless eating, varför skulle du inte vilja äta mer mindfully?

Anmärkning: Om du kämpar med ätstörningssymptom eller med ångest relaterad till mat, utforska mindful eating med stöd av en terapeut och/eller registrerad dietist. Om du tycker att det är mycket svårt att erkänna eller hantera obehagliga känslor – eller om du känner dig överväldigad av alla förhöjda känslor, även ”trevliga” – kan du överväga att utforska mindfulness under ledning av en terapeut som är utbildad i mindfulnessbaserad kognitiv terapi (MBCT) eller acceptans- och engagemangsterapi (ACT).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.