Varför spottar basebollspelare så mycket?

Basebollspelare är inte nödvändigtvis kända för att vara de mest hygieniska idrottarna. Som du förmodligen har märkt när du tittar på matcher har de en tendens att spotta ganska mycket under de tre timmar eller så som de spelar. Om de inte spottar brukar de tugga på något – tobak, solrosfrön eller tuggummi för det mesta. Så frågan är varför spottar basebollspelare så mycket? En stor anledning är att det är en del av spelets tradition.

Shohei Ohtani spottar i en kopp | Brian Rothmuller/Icon Sportswire via Getty Images

En tradition av att basebollspelare spottar

Att använda tuggtobak var ett vanligt bruk så långt tillbaka som på 1800-talet – både på och utanför planen. Spelarna använde tuggummit för att stimulera sitt saliv på den dammiga planen, och när de sedan spottade ut det använde de spottet för att fukta sina handskar.

När tiden gick och farorna i samband med tuggtobak blev mer kända började spelarna vända sig till solrosfrön och tuggummi för att få samma effekt. Den före detta Minnesota Twin Tony Oliva har sagt att grävningsytorna var smutsiga när han började i majors, så spelarna hade aldrig några problem med att spotta på marken.

Och även om han säger att han aldrig tuggade tobak, gjorde många av hans vänner det. ”När man spelar spelet måste man ha något att roa sig med, annars blir hjärnan galen”, enligt den pensionerade outfieldern, som spelade 1962-1976.

Chris Colabello erkänner traditionen att spotta och minns när han var barn. ”Man såg killar på TV som spottade, man ville spotta som de stora ligaspelarna. När man är 5 och springer runt går man ut och spottar.”

Användningen av tuggtobak minskar

Spelare började använda tuggtobak i allt mindre utsträckning på 1970- och 80-talen, och tuggtobak blev ännu mindre populärt under de efterföljande decennierna då spelarna blev oroliga för den negativa effekt det hade på deras hälsa. Och det används inte mycket tuggtobak längre efter ett avtal från 2011 mellan MLB och spelarfacket.

Som en del av avtalet gick spelarna med på att inte använda tuggtobak där fansen kan se dem, i hopp om att förhindra att barn ser dem tugga tobak och uppmuntras att börja göra det själva. Vissa spelare använder fortfarande tuggummi när och var de kan, men de flesta har övergått till solrosfrön och tuggummi som ersättning för tuggtobak.

Under 2016 kom ligan och facket överens om ett nytt kollektivavtal som förbjöd nya spelare som börjar i ligan att använda tuggtobak helt och hållet, och alla 30 arenor förbjuder nu användningen av rökfri tobak i sina lokaler.

Solrosfrön och tuggummi

Solrosfrön har också en lång tradition inom sporten. En anledning till deras popularitet är att de är förpackade i små plastpåsar som är lätta för spelarna att rulla ihop och ha i bakfickan. Det gör det lättåtkomligt när de vill slänga några frön i munnen när de är på planen.

Att tugga på solrosfrön är en ofarlig vana som inte har några av de bieffekter eller negativa hälsokonsekvenser som tuggtobak har, så det är något som en spelare kan tugga på och spotta ut från när han eller hon är barn hela vägen till de stora ligorna. Och att spotta ut skalen på planen är inte farligt eftersom de är så små att de inte utgör någon risk för att skada spelarna.

Tuggummi är i samma båt som fröna, en vana som en spelare kan ta till sig vid ung ålder i Little League och fortsätta tugga tuggummi medan han tjänar miljoner som major leaguer. Till skillnad från tobak kommer ligan och facket inte att sätta gränser för eller förbjuda solrosfrön eller tuggummi i närtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.